Новини | ЯК СТАТИ ДІДЖЕЄМ НА РАДІО І СКІЛЬКИ МОЖНА ЗАРОБИТИ

ЯК СТАТИ ДІДЖЕЄМ НА РАДІО І СКІЛЬКИ МОЖНА ЗАРОБИТИ

Діджей на радіо, безсумнівно, креативна та позитивна професія, що підходить творчим та неординарним особистостям, які вміють привертати увагу. Щодня ми чуємо голоси радіоведучих, які змушують нас відчувати різні емоції. Але чи так це просто бути діджеєм? Як їм стати, якщо нема знайомих на радіо? Що треба вміти? Що входить до обов'язків?

ОБОВ'ЯЗКИ ТА ЯКОСТІ ПРОФЕСІЇ 

Так, у радіоведучого теж є перелік трудових зобов'язань та необхідних робочих якостей. Адже щодня він стикається з колосальним потоком різної інформації, спілкується з великою кількістю людей і просто віддає масу своєї енергії роботі.

Діджей має вміти:

  • включати музику та музичні заставки в радіоефірі,
  • правильно і красиво з'єднувати треки, рекламні та новинні блоки та інше.

Його програма приваблює слухачів, створює потрібний настрій та спонукає до дії. Крім того, працівники радіостанцій поділяються на ведучих та організаторів ефірного часу.

Радіоведучі займаються організацією та проведенням окремих передач, що проходять безпосередньо у трансляції чи записі. Лінійний діджей – це організатор, який має свій чіткий графік роботи в ефірі. Його головне завдання – це створення атмосфери позитиву, дружньої та невимушеної розмови. До інших обов'язків лінійного співробітника входить: представлення музичних треків і запуск їх у трансляцію.

ЯК ПРАЦЮВАТИ НА РАДІО, ЯКЩО НЕМАЄ ДОСВІДУ? З ЧОГО РОЗПОЧАТИ?

1.Знайти вакансію

  • Перед тим, як йти на радіо та заявляти про себе, слід вивчити вимоги до кандидатів безпосередньо на сайтах з вакансіями. Так можна раціонально оцінити свої сили та можливості. Знайти роботодавця можна, наприклад, на порталі Jooble, на даний час тут е більше сотні вільних вакансій на радіо.

2.Скласти резюме

  • Спочатку краще визначитись із тими радіостанціями, на яких було б цікаво працювати. Потім або на сайтах з вакансіями, або на офіційних сайтах самої станції знайти контакти і зв'язатися з програмним директором. Надіслати заповнену анкету та голосове резюме. Навіщо потрібний демонстраційний запис? Він є основною складовою в портфоліо, це "обличчя" майбутнього радіоведучого. Прослухавши аудіо, керівник ухвалить рішення про те, чи підходить людина під певний формат ефіру чи ні.

3.Показати себе

  • Якщо вас запросили на співбесіду або ви спілкуєтеся з помічниками директора по телефону, тут варто показати себе у всій красі, розкрити свої таланти.

4.Генерувати ідеї

  • Творча професія потребує «свіжої крові» та нових ідей, тому на співбесіді це так важливо. Запропонуйте керівництву вигоди, які станція отримає, співпрацюючи з вами, і доведіть, що ваша ідея заслуговує на увагу.

Є й інші шляхи, як потрапити на радіостанцію. 

Два непрямі шляхи

Починати кар'єру на радіо можна і з іншої вакансії:

  • менеджер відділу рекламної діяльності;
  • можна спробувати подати заявку на посаду трафік-менеджера;
  • програмний продюсер;
  • редактор новин...

Варіанти є завжди. Ніколи не відмовляйтеся від будь-якої можливості працювати на радіо. Це допоможе вам влитися в колектив, стати частиною команди, набратися досвіду, а через деякий час звернутися до начальства з проханням про переведення на посаду діджея.

Зробити хобі своєю професією

Ви часто подорожуєте чи цікавитеся астрологією? Захоплюєтеся світом шоу-бізнесу? Чудово! Експертність цінується, тому можна розпочати зі своєї невеликої рубрики на радіо.

Складіть план передачі та запишіть випуск. Директори цінують творчих працівників, які завжди мають свіжі та незвичайні ідеї. Нехай поки що немає досвіду — головне прагнення, бажання та позитивний настрій. Можна спробувати залучити до своєї програми спонсорів, тоді успіх прийде набагато швидше.

ЯКІ ВИМОГИ ВИСУВАЮТЬ ДО КАНДИДАТІВ

Серед головних та незаперечних вимог до претендентів на роль діджея на радіостанції – добре поставлена мова, кмітливість та вміння працювати з технікою. Зупинимося на кожному варіанті докладно.

Якщо є проблеми з дикцією та грамотністю мови, то, насамперед, слід записатися на курси ораторської майстерності, де фахівці допоможуть навчитися красномовству та вмінню себе подати.

Вагомим бонусом буде вміння користуватися програмами для запису та обробки звуку, професійною апаратурою.

  • Особисті якості:
  • грамотна мова;
  • швидка реакція;
  • ерудованість;
  • дотепність;
  • позитивний настрій.

СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯЄ ВЕДУЧИЙ НА РАДІО

І зупинимося на найсмачнішому: зарплата радіоведучих. Що стосується регіонів України, заробітна плата може відрізнятися і залежати від часу доби, коли співробітник виходить в ефір: вночі чи вдень. Нічна ставка не завжди оплачується вище. Природно, в Києві, Одесі, Львові та інших великих містах оплата праці буде вищою. В цілому середній заробіток новачків складає 20 000 гривень, середня заробітна плата професійного діджея вище 1000 доларів.