Новини | На честь Леонардо Ді Капріо назвали новий вид дерева

На честь Леонардо Ді Капріо назвали новий вид дерева

Новий вид дерева з сімейства аннонових, який знайшли у лісі Ебо, назвали на честь актора Леонардо Ді Капріо, який допоміг зберегти тропічний ліс від вирубки.

Дерево, яке отримало офіційну назву Uvariopsis dicaprio, росте лише на невеликій ділянці у лісі Камеруну. Воно перебуває під загрозою зникнення. Назву рослині дали вчені з Королівського ботанічного саду в К’ю. Невелике тропічне вічнозелене дерево має жовті квіти, які ростуть зі стовбура.

Раніше великі ділянки лісу хотіли віддати під вирубку, проте міжнародні експерти написали лист до уряду, в якому розповіли про цінні види тварин і рослин, які можуть зникнути через вирубку лісу. До кампанії порятунку лісу долучився актор Леонардо Ді Капріо, який почав робити дописи у соціальних мережах. Урешті рішення, яке дозволяло вирубку у лісі, було скасоване.

«Існують ще тисячі видів рослин і, можливо, мільйони видів грибів, про які ми не знаємо. Їхнє природне середовище існування, де вони ростуть, особливо ліси, – все знищується нами, людьми, які навіть не знають, що там», – каже доктор Мартін Чік з Королівського ботанічного саду.

Він додав, що багато рослин використовуються для виготовлення ліків – якщо знищити невідомі види, то людство не дізнається навіть, які ліки й проти яких хвороб можна було з них виготовити.

Як пише The Guardian, попри скасування дозволів на лісозаготівлю у серпні 2020 року, Uvariopsis dicaprio залишається під загрозою зникнення. Адже середовище, де росте дерево, залишається незахищеним від потенційної майбутньої вирубки. Лісу досі не присвоїли статус заповідної території.

через GIFER

Минулого року вчені з К’ю та їхні співробітники офіційно дали назву понад 200 видам рослин і грибів з усього світу. Серед них – рожева лілія з лісу Ебо; дика тютюнова рослина, що ловить комах, знайдена в Австралії; орхідея з острова Мадагаскар, яка може рости у темряві.

Деякі з цих нових видів вже вимерли, а багатьом з них – загрожує вирубка лісів, посухи, повені та пожежі, спричинені зміною клімату.

Так, з 16 нових видів орхідей, знайдених на Мадагаскарі, три вважаються вимерлими в дикій природі через руйнування середовища їх проживання. Одна з них зникла через вирубку лісів для вирощування геранієвої олії, яка використовується в індустрії ароматерапії в Європі.

hromadske.radio